Fit for 55 wegvervoer: expertmeeting op 4 november 2021

Voor het reces hebben we een Fit for 55 bijeenkomst gehad waarbij drie VVD Europarlementariërs, Caroline Nagtegaal, Jan Huitema en Bart Groothuis, én Kamerlid Silvio Erkens ons in een interactieve sessie een indicatie hebben gegeven van de overwegingen die horen bij het pakket aan maatregelen om de CO2 uitstoot de komende jaren te reduceren. Deze sessie werd afgesloten door Caroline met de vraag: om bij te dragen aan de Nederlandse input. M&L heeft deze vraag opgepakt, en hiervoor een expertsessie gepland over wegtransport. Samen met EZI is er ook al een expertsessie over scheep- en luchtvaart geweest en volgt er nog een terugkoppelsessie. Een expertsessie houdt in dat er van de deelnemers verwacht wordt dat zij bij aanvang een hoog niveau aan voorkennis over het onderwerp hebben; zij de tijd nemen zich voor te bereiden voor de sessie; en we een drietal vragen voorleggen die aan het eind van de sessie d.m.v. discussie en het delen van ervaringen en expertise (onder Chatham House Rules) beantwoord dienen te zijn.

In navolging van een eerdere expertsessie gericht op luchtvaart en zeevaart, organiseert het Thematisch Netwerk Mobiliteit en Leefomgeving een speciale sessie voor wegvervoer en mobiliteit! Het internationale wegvervoer en persoonlijk autogebruik zullen namelijk ook onderhevig zijn aan klimaatmaatregelen in het Fit-for-55 pakket. Zo is voorgesteld om de CO2-normen voor personenauto's en bestelbusjes flink aan te scherpen, wordt een uitfasering van de verbrandingsmotor voorgesteld en moet de infrastructuur van alternatieve brandstoffen in rap tempo worden uitgerold in Nederland en de EU.  Ben je een expert op het gebied van infrastructuur of werkzaam in wegtransport of wegmobiliteit, dan ben je van harte uitgenodigd aan deze sessie deel te nemen. We gaan de volgende 3 vragen beantwoorden:


1.    Spelen duurzame biobrandstoffen nog een rol in het wegvervoer nu elektrisch rijden dé oplossing lijkt te zijn om de uitstoot van transport en mobiliteit tot nul te reduceren? En wat zijn daarnaast de rol en kansen van (bio – en synthetische) LNG en methanol voor zwaar transport?

2.    Geeft een verbod op de verbrandingsmotor voor lichte voertuigen de benodigde duidelijkheid voor consument en autofabrikant of beperkt het de weg naar een emissievrij wegtransport en -mobiliteit?

3.    Hoe onze infrastructuur hierop aan te passen? Moet de verdere uitrol van de benodigde laadpalen aangejaagd worden op basis van een afstandscriterium (minimaal 1 laadstation per 60 km)? En hoe kunnen we in onze dorpen en steden de groei aan laadpalen slim inpassen in de publieke ruimte?

Aanmelden kan via www.mijnvvd.nl

Terugkoppelsessie Fit for 55 – november

BEN JE GEEN EXPERT, maar WEL geïnteresseerd in het onderwerp Fit for 55, en wil je graag je bijdrage leveren of luisteren naar bijdragen van experts? Daar willen wij natuurlijk ook mogelijkheid voor bieden! Het Thematisch Netwerk EZI organiseert na de expertsessies een aparte “terugkoppelsessie” voor je. In deze terugkoppelsessie, waarin we o.a. de resultaten uit de expertsessies aan je voorleggen, is iedereen welkom voor vragen, aanvullende input of gewoon om te luisteren. In tegenstellig tot de expertsessie, waar we meteen (ongezellig) de diepte in gaan, worden in die sessie wél inleidende presentaties verzorgd; wordt er niet in onduidelijke afkortingen gesproken; terwijl jouw zorgen, expertise, ervaringen of liberale reflecties nog steeds meegenomen zullen worden in het finale document. De datum van deze sessie wordt nog gecommuniceerd (waarschijnlijk november). De terugkoppelsessie zal voor groter publiek toegankelijk zijn!