Sfeerimpressie Meet-up TK-leden 24 mei 2017

© Wikipedia

  

Presentatie Nationale Omgevingsvisie & de speerpunten

Een ambtenaar van het team NOVI (ministerie van IenM) heeft een presentatie over de Nationale Omgevingsvisie voorbereid. De presentatie wordt rondgestuurd aan de aanwezigen. 

Vier strategische thema’s voor de NOVI:

  1. Duurzame en concurrerende economie
  2. Klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving
  3. Toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving
  4. Naar een waardevolle leefomgeving 

Elk strategische opgave kent zo zijn eigen vraagstukken. Zo kun je duurzame energie op land opwekken, op het water, of importeren. De laatste optie is erg duur, de andere twee kosten ruimte. Landbouw heeft bijvoorbeeld invloed op de waterkwaliteit. Beleid is dus in sterke mate van invloed op elkaar. Gebruik je landschapskwaliteit bijvoorbeeld als leidraad voor vestigingsbeleid, of betref je hier ook andere thema’s bij? Het uitgangspunt dient in ieder geval het mooier en beter maken van de invulling van de fysieke ruimte zijn.

Dat deze vragen actueel zijn blijkt uit het feit dat de startnotitie nu naar de kamer gaat. Bovendien is gekozen voor de insteek dat eerst bepaalt wordt wat de problemen zijn. Hoe we die willen oplossen is een tweede. Dit is een gezamenlijke opgave, en niet top-down vanuit het Rijk. 

We kijken kritisch naar de vier strategische opgaven. Zijn dit de juiste vragen? Opgave drie is belangrijke, maar staat de mens voldoende centraal? Is vier nodig als aparte opgave, of is het vierde thema van belang voor alle thema’s? De omschrijving en de begrippen zijn multi-interpretabel, zoals "duurzaam" en " bereikbaar", daarop kun je geen scherp politiek debat voeren. Vooral in de gekozen oplossingen zullen politieke partijen verschillen. In mindere mate geldt dit voor het benoemen van de problemen – daar is weinig discussie over. 

De druk op landbouwgrond, die overal voor wordt gebruikt, denk aan woningen, industrie en andere bedrijvigheid, maakt geen onderdeel uit van de opgaven onder de NOVI. We zijn tweede exporteur van de wereld, hebben enorme technologische concurrentiepositie. De Nationale Omgevingsvisie zou alleen op grote interregionale onderwerpen gefocust moeten zijn. Lokaal vaak gedeelde belangen: bedrijven willen werknemers die prettig wonen. We moeten ook niet te angstig zijn, dit is de geest van de wet.